ABB Arena Konstgräs
1 maj 2022
16:00

Referat: Smedjebackens FK A - Sundborns GoIF

Seger i premiären borta mot Smedjebackens FK med 0-1 (0-0) efter ett sent avgörande av Alf Carlsson. En match där GoIF började darrigt men växte under matchens gång och tog en mycket rättvis seger.

Seriepremiären borta mot Smedjebackens FK på ABB Arena i Ludvika var till en början ingen fröjd för ögat att se. Lågt tempo samt mycket bolltapp och slarv från båda lagen. Det skapas få målchanser och frustrationen över att spelet inte klickade var påtaglig hos gästerna.

Efter ca halvtimmen börjar herrarna komma in i matchen bättre, framförallt för att de höjer bolltempot ända nerifrån målvakten Nabi Hussaini. Laget flyttar boll på få tillslag och är tålmodiga i att hitta rättvända spelare centralt. Från detta skede tar de för dagen vittröjade Sundborn tag i taktpinnen och släpper den inte förrän matchens slut. Det förblir dock mållöst i paus, även om herrarna missar en jättechans alldeles i slutet av halvleken.

I 2:a halvlek har GoIF ett klart spelövertag, redan från start. Spelarna börjar få bra rull på bollen både vad gäller kortpassningsspelet och spelvändningarna. Gästerna tröttar ut hemmalaget som har svårt att komma upp i banan, även om de får till 2 bra chanser i mitten av halvleken varav ett stolpskott. Dock skapas inget av lägena från ett kontrollerat passningsspel (slarv respektive långboll).

Bortalaget har dock svårt att få in bollen i mål, delvis på grund av att Smedjebackens backlinje gör det bra och hinner ofta stoppa sundbornsspelarnas genombrott. I den 75:e minuten har herrarna dock det där extra flytet som ibland behövs för att bryta dödläget då högermittbacken Jonathan Filipsson kliver in några meter på offensiv planhalva och lyfter en djupledsboll mot centrala mittfältaren Filip Laudon. Bollen är dock något missriktad och går bakom Filip vilket ställer smedjebacksförsvaret och öppnar upp en yta bakom dem för GoIF:s nyinbytte forward Alf Carlsson som kommer fri med målvakten och petar den bredvid honom - 0-1!

Sundborn kontrollerar den sista kvarten samtidigt som de bränner bra lägen till att avgöra tillställningen. Positivt är att spelarna visar att de tålmodigt och kyligt kan spela av en match med fortsatt mycket bollinnehav.

Premiärnerverna är avskakade och premiärpinnarna införskaffade!